Friday 24 June 2011

chicken puff

haaa...hari ni aku buat puff plk..
asalnye chicken mushroom pot pei....tp aku da derhaka pada resepi tu sendiri...hahaha
thanks k.jee
 Bahan :


  1. isi ayam yang telah dihiris halus (ikut suka banyak mana)
  2. 1 batang carrot didadu,cili bengala dan cili merah dipotong dadu
  3. brokoli
  4. 2 ulas bawang putih dicincang1 biji bawang sederhana besar didadu
  5. 2 sudu minyak zaiton (guna minyak joyah ke jenap pun boleh hehehe)
  6. serbuk lada hitam
  7. garam secukup rasa
  8. 1 sudu tepung gandum
  9. pastry puff jenama kawan
panaskan kuali, bubuh minyak zaiton dan masukkan bawang putih dan bawang merah. bila sudah wangi, masukkan ayam dan tumis seketika sehingga daging ayam tu kecut. kemudian masukkan sedikit air ( lebih kurang setengah cawan) bersama carrot. masak hingga carrot masak. kemudian brokoli dan  gaul rata. masukkan cili bengala dan cili merah apabila semua sayur lembut , taburkan sedikit lada hitam dan garam secukup rasa. kemudian campurkan satu sudu tepung dengan air dua sudu dan masukkan. kacau pantas2 hingga rata. kemudian tutup api dan sejukkan. ini ini mesti lembab2 kering yer. tak bolehe basah nanti rosakkan pastri. kalau masih masah, masukkaan lagi sedikit tepung dan kacau pantas.
keluarkan pastry puff dan biarkan dalam suhu bilik.
sapu sikit minyak/butter dalam mangkuk. letak satu keping dalam mangkuk. isikan dengan inti ayam tadi. kemudian ambil sekeping lagi. buat hirisan atas keping itu dan tutup atas mangkuk tadi. kelim tepi2 elok. kemudian sapukan dengan kuning telor yang telah dicampur dengan sedikir susu segar, tabur bijan dan bakar guna suhu 190 darjah selama 25 minit atau hingga cantik warnanya. setelah sejuk, keluarkan dari mangkuk, susun atas pinggan. lebihan ayam tadi boleh dibuat sebagai pencicah. 

lagi resepi k.jee

No comments:

Post a Comment